Marosvásárhelyi részvételi költségvetés

Köszönjük mindenkinek, akik részt vettek a kézdivásárhelyi részvételi költségvetés projektünkben!

Ce trebuie să știi despre implementarea proiectelor

Începând din 22 martie 2022


Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească propunerile pentru a fi supuse votului cetățenilor?

  1. Să corespundă unui obiectiv de interes general.

  2. Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Târgu Mureș şi care vizează un spaţiu public.

  3. Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Târgu Mureș cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.

  4. Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

  5. Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.

  6. Să nu aibă un caracter politic sau etnic.

  7. Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

  8. Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.

  9. Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

MI A RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS ?

A részvételi költségvetés-tervezés a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által lebonyolított folyamat, amelynek révén a marosvásárhelyi közösség elképzelései és kezdeményezései megnyilvánulnak és valósággá válnak. Ez egy nyitott, inkluzív és átlátható folyamat, amely révén a közösség tagjai közvetlenül bekapcsolódnak a helyi költségvetésből származó pénzek elköltési prioritásaira vonatkozó döntések megfogalmazásában.

Gondoljon a családja költségvetésére, és arra, hogyan szerzi meg és költi el a pénzét. Ezután képzeljen el egy néhány ezerszer nagyobb családot (a helyi közösséget, amelyben él és dolgozik), amelynek nagyobb összeget kell gyűjtenie és költenie (a helyi költségvetés).

A részvételi költségvetés-tervezés egy hasonló folyamat, amelynek célja városunk életminőségének javítása azáltal, hogy arra ösztönzi a polgárokat, hogy vegyenek részt a helyi költségvetés prioritásainak és beruházási célkitűzéseinek meghatározásában.

TÖBB INFORMÁCIÓ

ANUNȚURI