Project Description

FAZA:Proiectare

0 RON

Pe lângă problema existenței a foarte puține piste de biciclete în orașul nostru, târgumureșenii care locuiesc în blocuri și care sunt dornici să-și folosească bicicletele în scopul mobilității lor zilnice se mai confruntă cu o altă problemă importantă: dificultatea depozitării propriilor biciclete. Majoritatea scărilor de bloc din oraș sunt ticsite cu biciclete securizate prin lacăt de balustrade, iar acest mod de depozitare al lor poate constitui un pericol într-o situație de urgență precum izbucnirea unui incendiu sau producerea unui cutremur.

Propunerea mea este aceea de amplasare a două parcări securizate tip container pentru un total de 100 de biciclete (50 de biciclete/parcare), un proiect în regim pilot, care să poată fi extins treptat la nivelul tuturor marilor cartiere de blocuri, dacă acesta va fi unul de succes. Aceste soluții de depozitare sunt folosite la scară largă în orașele care pun mare accent pe prioritizarea ciclismului ca opțiune principală de mobilitate urbană. În localitățile din țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda, parcările de biciclete supraetajate securizate sunt principala opțiune oferită cetățenilor în această speță. În România, primele sisteme de acest gen au fost implementate de către Primăria Cluj-Napoca, unde două astfel de parcări există din luna noiembrie a anului 2020.

Securizarea, prin implementarea unui sistem de acces prin cartelă și amplasarea de camere de luat vederi, este necesară întrucât concentrarea unui număr atât de mare de biciclete într-un singur loc poate, evident, atrage hoți. Propun ca atribuirea spațiilor de parcare să fie făcută conform unui regulament transparent, care oferă șanse egale de obținerea a unui loc, și care să ofere prioritate rezidenților a căror apartamente se află în blocurile din imediata vecinătate a viitorului amplasament al acestor parcări de biciclete de tip container.

Beneficiarii proiectului

În cazul acestui proiect pilot, beneficiarii direcți ar fi persoanele care locuiesc în imediata vecinătate a acestor viitoare parcări și care dețin biciclete pe care sunt greu de depozitat în propria locuință. Această soluție are un real potențial de a contribui la creșterea confortului în propriile locuințe pentru aceștia.

Durata proiectului

Instalarea celor două parcări tip containere nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni.

Amplasamentul proiectului

Având în vedere planurile municipalității cu privire la o viitoare rețea de piste de biciclete, propun pentru început amplasarea unuia dintre containere în cartierul Tudor Vladimirescu, în zona pârâului Pocloș, iar pe celălalt în cartierul Cornișa, în zona căminelor studențești. În aceste zone există planuri oficiale de amenajare a unor piste de biciclete importante ca lungime și ca mod corespunzător de amenajare, așa că amenajarea unor parcări de biciclete cât mai eficiente aici pare firesc.

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Prezentare Video

Locatie proiect

Proiectul nu are setată o locație exactă.